Emésztés és növekedés

Hálós csecsemőmérleg, vagy digitális mérleg. Mérővályú, vagy csecsemő hosszmérő. Centiméterszalag. Az első életév fontos kellékei. Főleg a tanácsadóban, az orvosi rendelőben. És az eredmények az egyik legfőbb beszédtéma. A szülők között. Kinek a gyereke, mikor éppen mekkora.

Ritkán választjuk beszédtémaként hétköznapi társalgásainkban a székletürítési szokásainkat. Annál népszerűbb viszont kiscsecsemős családokban, baráti körökben. Kezdeti időszakban mindenki a pelenkába kukucskál. Mit is keresünk benne?

A legrettegettebb állapot kiscsecsemős szülők körében a pici hasfájása. Mindenki fél tőle. Mindenki számtalan történetet hallott róla. 6 hétig tart? 3 hónapig? Tovább? A semmiből jön és csak az idő múlásával oldódik meg? Addig marad a szenvedés?

Bukós, refluxos baba. Rettegett kifejezések. A hányásról mindenki saját tapasztalatból tudja, milyen kellemetlen. Azt elképzelni, hogy az alighogy megszületett pici ezt a heteken, akár hónapokon át naponta többször elszenvedi - belegondolni is rossz ...

A C vitamint és annak jótékony hatásait sokan ismerjük, köszönhetően Szent - Györgyi Albertnek. Kora csecsemő korban azonban egy kicsit másról szól a vitamin fogyasztás. És nem is annyira lehetőség, hanem a gyermekorvosok által feltétlenül javasolt az adagolásuk. Melyek ezek? És miért fontosak?