Mi a "kullancs" bújt belénk?

Mik a kullancsok?

Amit a biológiából tudunk róluk: vérszívó ektoparaziták (ismertebb néven élősködők), elsősorban az emlősökből, olykor a hüllőkből, vagy a madarakból táplálkoznak. Könnyen felismerhetőek a 8 lábukról, ami miatt a pókszabásúak közé tartoznak. Élettartamuk 3-5 év, de akár 10 is lehet! Több nemzetség sok-sok faja ismert. Ezek közül különböző tájegységeken különbözőek találhatóak meg.

Miért foglalkozzunk velük?

Számunkra azonban kevéssé a biológia érdekes. Sokkal inkább az orvosi oldal, ami alatt azt értjük, hogy milyen betegséget hordoz – terjeszt, azaz mivel betegíthet meg bennünket. Na és hogyan.

A kullancscsípés

Önmagában egy kullancs csípése veszélytelen. Tévhit, hogy magas fákról hullik ránk és kizárólag hazánk egyes területein fordul elő. Akár egy jól gondozott közparkban, vagy otthon a fűben is megtörténhet, hogy bebújik a ruhánk alá, vagy ráugrik a bőrünkre.
Elképesztően nagy vérigénye miatt (akár 15 napig is az emberbe fúródva tartózkodik) főleg a hónaalj, illetve a genitáliák tájékát keresi, hogy minél inkább elkerülhesse a dörzsölődéssel, vakarással való lesodródást!
Ollószerű felső állkapcsával felsérti a bőrt, alsó állkapcsát ezen a seben keresztül tolja be és szívja vele az ismétlődően összegyűlt vért. Közben az első lábpáron lévő karmaival pedig kapaszkodik. Akár testének 200x-os méretét is elérheti, ha kellőképpen megszívta magát vérrel. Miután jóllakott, gyakran le is lökődik, ezért előfordulhat, hogy észre sem vesszük a csípést.
Félelmetesnek tűnik a leírás, mégis mindez mondhatni veszélytelen – abban az esetben, ha a kullancs nem hordoz más betegséget!

Előfordulhat azonban, hogy fertőzött kullancs sérti fel a bőrünket ...

A kórságok

Lyme-kór

A Borrelia burgdorferi nevű baktérium terjeszti ennek a betegségnek a kórokozóját. A betegség egy amerikai kisvárosról kapta a nevét, ahol a '70-es évek közepén észlelt izületi gyulladások hátterében ez a kullancs által terjesztett fertőzés igazolódott. Magát a bacillust a 80-as évek elején sikerült azonosítani. A fertőzés érintheti a bőrt, idegrendszert, szívet, izületeket, esetleg a szemet, májat is.
A kórokozó a sejtekben elbújik, akár hosszú lappangási idő után nagyon lassan szaporodik. Ezért tapasztalhatjuk, hogy egyre fokozódó tünetekkel jelentkezik újra és újra.

Mik ezek a tünetek?

A legfőbb probléma velük, hogy nem igazán tipikusak. Azaz sokszor nehéz őket elkülöníteni. Nem mondhatjuk, hogy ez és ez kizárólag a Borrelia fertőzött kullancscsípésre jellemző.
A legismertebb, hogy kb. 2 héttel a csípés után kokárdaszerű bőrtünetet látunk a csípés helyén. Sajnos ez nem minden csípés után látható, így fordul elő, hogy évekkel később, a fertőzöttség aktiválódásakor valamilyen egészen szokványos tünetegyüttesnél nem is gondolunk egy réges – régi kullancscsípésre okként.
Általános esetben tehát a csípés után pár nappal nyári influenzaszerű lázzal, enyhe fejfájással, torokfájással, náthával, izomfájdalmakkal jelentkező tüneteket vehetünk észre. Rá 1 hétre tűnik fel a kokárda formájú bőrelváltozás. Később pedig a szervezetben szétszóródva okozza a további problémákat: ízületi-, ideg-, izom- és ínfájdalmak, arcidegbénulás, szívritmuszavarok, sőt, akár szemészeti, fülészeti panasz (hallás, egyensúlyzavar), depresszió, kóros fáradékonyság, pánikbetegség, vissza-visszatérő hőemelkedés stb.

Mekkora az esély, hogy elkapjuk a Lyme kórt, ha kullancs bújt belénk?

Különböző oldalakat böngészve különböző információkhoz juthatunk. Van, ahol a megnyugtató 10%, máshol a rémisztő 100%-os Borellia fertőzöttségről olvashatunk. Az igazság szempontjából ami számunkra igazán lényeges az az, hogy a kullancs fertőzöttsége nem egyenlő azzal, hogy bennünket is megfertőz (1-2% az esély).
Ezért sem javasolt a nemrégiben piacra került teszt használata, mellyel az eltávolított kullancsot akár otthon is ellenőrizni tudjuk, fertőzött volt-e. Ez önmagában még nem jelent biztosan megbetegedést. Ráadásul inkább a majdnem teljes Borrelia hordozás áll közelebb a valósághoz, azaz minden vérszívó hordozza a baktériumot, mégsem emelkedik a betegek száma rohamosan. Tehát nem minden fertőzött csípés = a betegséggel.

Amit tehetünk

A tesztet tehát mellőztük. A nyári influenzaszerű tünetek megjelenésekor mindig gondoljuk át, volt-e kullancscsípésünk az előző napokban? Ha igen, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ha a panaszok nagyon enyhék voltak és erről megfeledkeztünk, de 2 hét után megjelenik a körkörös (kokárdaszerű) bőrelváltozás a csípés helyén, akkor is menjünk szakemberhez.
Számítsunk azonban rá, hogy antibiotikumot ekkor még nem kapunk. A korai, túl korai antibiotikum adagolás ugyanis elfedheti a tüneteket, a vándorló bőrpírt, de nem öli meg a baktériumot, ezzel pedig nagyobb bajt csinál! Laborba sem küldenek még el bennünket, ugyanis a vérből a csípést követően kb. 6 hét után mutatható ki a kórokozó. A fertőző osztályok jellemzően 2 hónap után veszik le a vérmintát.
Minden ezzel ellentétes beavatkozás téves eredményhez vezethet. Vagy elfedi a tüneteket (korai gyógyszerszedés), vagy pedig álnegatív eredménnyel nyugtat meg (túl korai vérvétel).
Tehát a teendő: várakozás – figyelés – várakozás – figyelés.
És még valami: védőoltás ellene nincs, tehát ilyen módon megelőzni nem tudjuk ...

Kismamák és a kullancs

Az első trimeszterben történt fertőzés vetéléshez vezet, a második és harmadik trimeszterben enyhébb fejlődési rendellenesség, a fejlődés elmaradása, koraszülés léphet fel.
Ha a szoptatás időszakban jelenik meg a Lyme az édesanyánál, a csecsemő miatt nem kell aggódnunk. A kórokozó az anyatejjel nem jut át. Arra kell odafigyelni csak, hogy az édesanyának nem adható akármelyik antibiotikum, szóval ezt bízzuk szakemberre! De a szoptatást semmiképpen nem indokolt abbahagyni!

A TIBOLA

Kevesen ismerik ezt a betegséget, pedig hazánkban évente 200-300 új eset fordul elő. A kullancs terjeszt egyfajta nyirokcsomó gyulladást is (Rickettsia slovaca nevű kórokozó által), amely szokatlan módon főleg a tarkótájon jelenik meg. A tarkón történő csípés helyén pár nappal később váladékozó seb keletkezik, amely pörkösödések után újra és újra kifakad. Lehet ezzel együtt járó gyengeség, izom és izületi fájdalom is (az esetek 1/3-ában). Mindez akár fél évig is elhúzódhat. Valószínűleg az érintett területen (ami akár tenyérnyi nagyságúvá is duzzadhat) a haj nem nő ki többet.
Ez a fertőzés egy nagyobb termetű (akár borsónyira megduzzadó) kullancs közvetítésével terjed, és főképp gyermekeket érint. Van, hogy észre sem veszi a szülő napokig a gyermek hajában ...

Vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás

A kullancsok a baktériumok mellett vírust (flavivírust) is hordozhatnak, amellyel a fertőződés nagyon elenyésző, ráadásul az esetek 2/3-ában panaszmentesen le is zajlik. Területileg jellemző az előfordulása Nyugat-Magyarországon, Nógrád, Heves és Borsod megyében.
A csípést követő 8 (4-28) nap múlva tehát az első fázisban láz, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség jelentkezik. A második fázisba a betegek kb 1/3-a lép, amikor is megjelennek idegrendszeri görcsök, a tudatzavar. Specifikus gyógyszer magára a vírusra nincs, gyulladásgátlókra, gépi lélegeztetésre általában szükség van. És bár a halálos szövődmény ritka, a maradványtünetekkel sok esetben számolnunk kell. Ilyen lehet a beszédzavar, bizonyos bénulások, korlátozottabb szellemi teljesítőképesség, stb.
Jó hír azonban, hogy mindez megelőzhető: létezik védőoltás, akár már 1 éves életkortól.

Tehát mit tegyünk?

Megelőzés

A Lyme és a TIBOLA védőoltással nem megelőzhető. Túrázáskor zokniba tűrt nadrágot és nadrágba tűrt felsőt, valamint vászon sapkát viseljünk! A szabadon maradt bőrfelületre pedig kenjünk valamilyen rovarirtó szert. Léteznek különböző típusú, árú és hatékonyságú kullancsriasztó spray-k, krémek, amelyek célja a vérszívók távol tartása. A legalább 8 órán át tartó készítményeket válasszuk. Kerüljük a bozótos területeket. A kora reggeli órákban (mikor még magasabb a páratartalom) inkább ne járjuk a természetet. A száraz időszakban kevesebb a támadó kullancs. Legveszélyesebb az április – júniusi időszak.

Eltávolítás

A legfontosabb, hogy mielőbb távolítsuk el, lehetőleg jól, a bőr alól! Régi trükk, hogy krémpúdert tegyünk a kullancsra, az belefullad és kifordul. Tény, hogy a fenekén van a légzőszerve, de sajnos a hasában pedig a méreganyag. Így tehát mielőtt élettelenül lefordulna rólunk, még a méreganyagot bele fogja öklendezni a bőrünk alá, azaz megfertőz bennünket.


Ezért ne kenegessük, de ne is csavargassuk (=ezzel nyomkodjuk a hasát)! Kullancs kiszedő csipesszel mielőbb távolítsuk el. Orvosi rendelőben találkozhatunk más csipeszekkel is. Ügyesebbek próbálkozhatnak fonállal is. A lényeg, hogy ne nyomkodjuk, ne préseljük, ne tekerkessük! Íme néhány videó:


http://www.youtube.com/watch?v=kFTNwTOfRHA

http://www.youtube.com/watch?v=3eiqvNSeYWw

A szájszervéből lehetséges, hogy néhány apró tüske marad majd a bőrben. Nem baj, ne ijedjünk meg tőle, ez nem fertőz. Majd hónapok múlva kifordul a bőrből. Addig pedig elképzelhető, hogy egy kis lencsényi csomó látszik. Teendő vele nincs.
Fertőtlenítő szer sem kell rá. És utólag sem szabad a kullancs encephalitis elleni oltást elkezdeni!

Summa summarum

A Lyme egy gyakori, de relatíve jól kezelhető betegség, a TIBOLA szintén, az agyvelőgyulladás pedig oltással megelőzhető.
A kertjeink gondos ápolásával, túrázáskor a megfelelő öltözékkel, kullancsriasztóval, a táskánkban a kullancskiszedővel, a családtagok, túratársak bőrének rendszeres és alapos átvizsgálásával, valamint a csipesz használatához kellő bátorsággal vértezzük fel magunkat. A legkisebb gyanú esetén pedig forduljunk orvoshoz!

Izgalmas, bonyolult és felkapott téma minden tavasszal a kullancsok által terjesztett kórokozók témája. Számos indokolatlan félelem és tévhit övezi. Reméljük, a fenti írásból mindenki képet kapott arról, mitől kell és mitől nem kell tartania, mi a teendője!

 

 

 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.