Koraszüléstől a túlhordásig

Hogy mikor fog pontosan megszületni egy baba, azt kiszámolni előre nagyjából lehetetlen. Nyilvánvalóan a szülés spontán beindulásával szeretnénk kalkulálni. A gyermekvárás a természet legnagyobb csodája, és ha a magzati élet 9 hónapját ez a csodálatos természet rendezi, akkor rábízhatjuk, hogy a szülés/születés is a megfelelő időben zajlik majd. Így a számításokba belebonyolódni az esetek többségében utólag kiderül, hogy nagyjából szükségtelen is volt.
Nem véletlen azonban, hogy legalábbis hozzávetőlegesen 9 hónapra van szükség ahhoz, hogy a méhen belüli fejlődés olyan szintre jusson, mikor már a méhen kívüli élethez is alkalmazkodni képes egy újszülött.
De mi van akkor, ha jóval előbb úgy érezzük, hogy valami nem stimmel? Vagy ha már letelt a terminus, de még „semmi”?
Tisztázzuk előbb a heteket. Mint tisztáztuk, a terhesség 40 hétig tart, ultrahangos leletre, kiskönyvbe, vizsgálati papírra ennek a számításnak megfelelően kerülnek az adatok. A várandósság 24 – 37. hete között beszélünk koraszülésről, és a betöltött 40. hét után túlhordásról. Az egészségügyi világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint akkor érett egy szülés, ha betöltött 37. hét után, illetve 2500 g –os újszülött jön világra.
Mindkét állapot izgalmas, stresszes: ha túl hamar, és ha később érkezik is a jövevény. Lássuk, mik lehetnek a kiváltó okok, az esetleges teendők.

Koraszülés

Ma Magyarországon a szülések 8%-a valamennyivel a tervezett időpont előtt beindul. Egyértelműen nagyon nem mindegy, hogy ez a koraszülés a 24-25. hét környékén történik, vagy esetleg pár nappal a 37. hét előtt. Láttuk a magzat méhen belüli fejlődésénél, mennyi minden zajlik ez idő alatt. A 34. hét után született picik életkilátásai már kifejezetten jók!
Hogy mi az oka a koraszülésnek? Nehéz kérdés. Többnyire fertőzésre gyanakodnak az orvosok, amely hüvelyi, vagy húgyuti általában. De a kiváltó tényezők között szerepelhet az élvezeti szerek fogyasztása (drog, alkohol, dohányzás), ha előzőekben valakinek több terhességmegszakítása, illetve vetélése volt, túlzott pszichés megterhelés, aktuális betegségek, a méhlepény rendellenessége kapcsán, illetve az ikerterhességek zöme befejeződik a 37. hét előtt. És persze az is előfordulhat, hogy egyszerűen „csak” elszámolták a terhességi kort. Hogy ez hogy történhet meg? A teherbeesés időpontja rendkívül bizonytalan az esetek többségében, egy extra peteérés, egy rendszertelen ciklus és máris +/- 10 nap, oda a számítás. Azután bár a méhen belüli fejlődésnek megvannak az ultrahangos paraméterei, azért tudjuk, hogy azonos időre is van olyan baba, aki 2600 g-al születik, mások meg 4000 g-nál is nagyobbak. Vagyis egyéni eltérések jócskán vannak. Nincs ez másképp a várandósság elején sem. Azaz ha a magzati mértekből számítják a terhességi kort, akkor is előfordulhatnak meglepetések. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az orvosok több hónapot tévednének, néhány hétről lehet csak szó, ami szerencsére kevéssé kockázatos a baba adaptációja szempontjából.

Amit érezhetünk, amire figyelni kell

  • Eddigi méhösszehúzódásaink erősebbé, rendszeresebbé válnak, úgy érezzük, az egész méhünkre kiterjed. Pihenünk, beveszünk valamilyen magnézium készítményt, de nem múlik. Ez esetben forduljunk azonnal nőgyógyászunkhoz. Ágynyugalommal, izomlazítókkal, esetleges kórházi bentfekvéssel van rá esély, hogy a méhösszehúzódásokat enyhítsék, a szülés idejét kitolják.
  • Akár görcsök nélkül is előfordulhat, hogy megreped a magzatburok. Sokszor nehéz eldönteni, hogy mi is történt, hiszen összetévesztheti a kismama bővebb hüvelyváladékkal, esetleges vizeletcsepegéssel. Abban az esetben, ha a magzatburok a méhszáj környéki részén repedt meg, akkor gyakran ismétlődő bepisilés szerű érzést észlelünk, ami elég egyértelmű dolog. Ha azonban valahol a méh csúcsán reped meg ez a burok valami miatt, akkor a magzatvíz csak nagyon lassan szivárog, nem biztos, hogy könnyen rájövünk, mi is történhetett. Minden gyanús esetben keressük fel orvosunkat, hiszen az eddig teljes védelmet nyújtó magzatburok sérült, fertőzések juthatnak be a repedésen át, ezzel betegséget okozva a picinek! A szülész viszont hüvelyvizsgálattal, ultrahanggal el tudja dönteni, tényleg történt-e burokrepedés, ezért kell mielőbb vizsgálatra jelentkezni. Itt is órákon múlhat a baj!
  • Olyan is előfordulhat, hogy nyílik egy kismama méhszája anélkül, hogy görcsöket vagy magzatvíz-szivárgást észlelne. Ezt hívjuk méhszájelégtelenségnek, mely kiváltó okai lehetnek megelőző szülések, vetélések, terhességmegszakítások, esetleges méhszájon végzett műtétek, esetleg alkati tényezők. Ez a havonta végzett hüvely vizsgálaton derül általában ki, megoldása pedig a pihenés, az izomlazítók adása, és esetlegesen a méhszájzáró műtét.
  • És előfordulhat, hogy a koraszülés nem spontán koraszülés, hanem valamilyen anyai vagy magzati ok miatt be kell indítani a szülést. Ilyenkor, bár a magzat kicsi, téraránytalanság nem igen fordulhat elő, mégis gyakran választják a császármetszést, hiszen a pici, törékeny test ezt kevésbé sínyli meg.

A koraszülöttek ellátását speciális helyen, az úgynevezett PIC/NIC-ben végzik, amelyek általában orvosi egyetemek klinikáin találhatók. Ezek a perinatalis/neonatalis intenzív centrumok. A legfőbb, amire ügyelni kell, hogy könnyen kihűlnek, nehezebben táplálhatók és éretlen a tüdejük. Ezek a központok kellő felszereltségűek a koraszülöttek optimális ellátására, ezért gyakori, hogy ha mód van rá, még magzati életben ezeknek a klinikáknak a közelébe szállítják őket. In utero transzportnak hívják, mikor egy fenyegető koraszülés esetén az anyát átszállítják egy olyan szülészetre, mely mellett működik PIC, ezzel biztosítva, hogy a szültés után rögtön a megfelelő kezekbe kerüljön a pici. Természetesen ha valaki 34-35-36 hetes kismama, ezekre az óvintézkedésekre már nincs szükség, a baba egyedül is életképes lesz, de 24-26-28 hétre megszületni komoly kockázat, a legszínvonalasabb ellátást igényli!

Túlhordás

Szerencsére a másik véglet egészségügyi szempontból kevéssé veszélyes. Bár már elegünk lehet az egészből, nagy a pocak, nyűgös minden mozdulat, és a könyvben szereplő dátum is néhány napja elmúlt, nem kell aggódnunk, a baba tuti jól van odabent! A fentebb leírtak miatt könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen elszámolták a terminust, vagy csak még egy kicsit biztonságban kíván maradni a gyermekünk.
Számítsunk rá, hogy akár naponta hív majd az orvosunk CTG-re, gyakrabban csinál ultrahangot, hogy lássa, milyen a méhlepény állapota. Mi csak figyeljük, hogy nap közben ébrenlétben óránként érzünk-e magzatmozgást, és ha igen, bizonyára minden rendben. Türelem!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.