Szájpenész

Kellemetlen jelenség a baba szájában, amely bár nem kóros, mégis kezelést igényel. A szájpenész gyakran fordul elő, néha nehéz tőle megszabadulni, de szerencsére itt még nem betegség miatti immungyengeség jele. Egyelőre a csecsemő szervezete nem tud egyszerűen a gombákkal szemben védekezni, ezért a Candida Albicans könnyen megtelepszik a szájüregben, akár végig a tápcsatornában. Szereti a nedves, sötét, meleg helyeket, ezért a szájüreg, vagy ezért a nők hüvelye később.


Hogy csecsemőknél mi okozza a megjelenését és elszaporodását, miért jelenik meg, több magyarázat is lehet. Feltételezik, hogy az anyai hüvelyváladékkal szülés közben érintkezve, a nem megfelelően fertőtlenített cumin keresztül, vagy más gumieszközök útján juthat be.
Az ajkakon, szájban, nyelven megjelenő fehér folt tűnik fel először, mely az anyatejmaradvánnyal ellentétben nem törölhető le. Később ezekből a foltokból lepedékréteg alakul ki, majd a pelenka területén is lehet vörösség, amely azt jelenti, a gombák végighaladtak a tápcsatornán. Közben a baba rendszerint jól van, nyugodt, panasza nincs.


Vattapálcikával, vagy ujjunkra csavart textilpelenkával határozott mozdulattal próbáljuk letörölni a foltot, amit észleltünk. Ha lejött, anyatej volt. Ha nem, és ha esetleg még ki is vérzett a helye, akkor gomba. Jöhet a kezelés.
Rózsamézzel. Ez a bórax – glicerin oldat jó, ha mindig van otthon az első időszakban. Elég rohamtempóban szaporodnak el a gombatelepek, emiatt ne kelljen patikába rohangászni, nem egy nagyon drága valami.
Mártsuk bele a cumit ebbe a bóraxos szájecsetelőbe, vattapálcát nyomjunk a rózsamézbe, majd azzal töröljük le az érintett területet. Szopizás előtt a mellbimbót kenjük be vele. Minden olyasmi legyen bóraxos, ami a gyerek szájába kerül. Naponta 5 – 7 alkalommal legalább.
Ha a popsi bőrén is megjelenik a vörösség, forduljunk orvoshoz. Gombaölő krémet fog javasolni. Amit addig is és utána is megtehetünk, hogy hagyjuk gyakran szellőzni a pici fenekét. Ne csomagoljuk be műanyagba és zárjuk össze a gombákkal meleg, nedves, sötét helyen.


Pár nap alatt, rosszabb esetben néhány hét alatt meg lehet szabadulni a kórokozótól. Ritkán visszatérhet a probléma, akkor hasonlóan járjunk el.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.