Pelenkázás

Statisztikai adatok alapján a mai gyerekek nagyjából 27 hónapos korukban lesznek szobatiszták. Ez átlagosan 4-6000 eldobható pelenkát jelent/gyerek. Azaz ennyi tisztába tevést. Még ha az első alkalmak ügyetlenkedéssel is telnek, mindenki gyorsan belejön a műveletbe. És profi mindaddig, míg a csecsemő el nem kezd közben forogni, pörögni, lemászni a pelenkázóról, minden mással foglalkozni, megnehezítve ezzel az anya dolgát.
Ezután jön a pelenkázás földön fekve, ülve – állva – futva, szinte mindenhogy, csak éppen nem fejen állva. Találékonyság, ügyeskedés, kreativitás!

Manapság eldobható pelenkákat használnak a legtöbben. Újszülöttnek kisebb méretet, a növekedésnek megfelelőt, később tépőzáras helyett gumírozottat, strandon úszót. Ismert márkákat, vagy egyes üzletláncok saját márkás termékeit, pelenkafutárost, pelenkadiszkontost. Kinek mit enged meg a pénztárcája és kinek mi válik be.


Fő kritériumok azért persze vannak:

  • Ne pirosodjon ki tőle a popsi! Az olcsóbbak között több van, ami inkább műanyag borítású, levegőtlen, a gombatelepek megtelepednek alatta és bajt okoz. Nagyjából az egészségügyi betétekhez hasonlatosak ezek a kategóriák.
  • Ne folyjon ki belőle se a széklet, se a vizelet! Elsősorban a helyes méretválasztással tudjuk ezt elérni, ha már egy márka bevált. A kevésbé jó ultramaggal rendelkezőknél lehetnek balesetek. Aztán persze hogy ne hagyjuk túl lazára felhelyezéskor.

Technikai jótanácsok

  • Készítsünk elő minden eszközt, amire szükségünk lehet. A picit nem szabad a pelenkázón egyedül hagyni, így a művelet közben nem lesz lehetőségünk elszaladni tiszta ruháért, a szoba másik végéből idehozni a popsikrémet, vagy most bontani fel az új csomag pelust.
  • Az első hetekben majdnem minden pelenkában van széklet. Azaz kiváló ultramag ide vagy oda, gyakran kell cserélni, hogy ne csípje ki a baba bőrét. Hogy ezt szoptatás előtt vagy után tesszük, arra nincs írott szabály. Mert kakis pelenkában szopizva akár 30 – 40 percet, felmaródhat a fenék. Viszont élettani folyamat, hogy amikor az evést elkezdi a pici, az alsó bélszakasz is működésbe kezd és közben székletürítés is zajlik párhuzamosan. Így 1 órán belül 2 pelenka is elfogyhat, ami nem túl költséghatékony. Főleg nem a mai világban. Szóval érdemes megfontolni ... Később jobb a helyzet, mikor napi 1 – 2, vagy akár 2 – 3 naponta ürít széklelet a csecsemő. Akkor már kihasználhatjuk az ultramagot, mindent, amit a pelus tud.
  • A pelenka felső széle érjen derékmagasságig, a tépőzárat szimmetrikusan rögzítsük úgy, hogy a kisujjunk még férjen be a baba hasa és a pelus közé. Amíg még megvan a köldökcsonk, addig hajtsuk le a pelenkát, ne fedje a köldököt.
  • Kislányok ha székletet ürítenek, semmiképp ne a hüvely felé töröljük ki a feneküket, hanem elölről hátra. Kis ideig hagyjuk szabadon őket is és a kisfiúkat is, hadd száradjon a popsi ilyen esetekben, meghálálja a bőr. Esetleges gyulladás esetén is javasolt ez, a levegő segíti a gyógyulást.
  • Kisfiúkat úgy csomagoljunk be, hogy a hímvessző lefelé legyen.

A popsikrémek, olajos törlőkendők kérdéskörben sokféle vélemény létezik. Külön iparág épült ki gyártásukra, rengeteg reklám hirdeti, miért annyira fontosak és jók. Miközben a legmodernebb és gondosabb szülők között is egyre többen mellőzik ezek teljes használatát.
Tény, hogy a pelenkával fedett területek nagy igénybevételnek vannak kitéve. A bőr vékony, a hajlatok, bőrredők bepállásra hajlamosak. Kell a védelem.
Mint fentebb említettük, ezek az eldobható pelenkák viszont annyira jó ultramaggal rendelkeznek, hogy még szinte teljesen megtelt állapotukban sem szivárog belőlük valóban semmi vissza. Azaz ha végigsímítjuk, száraz érzetet nyújtanak. Így a baba bőrét sem irritálja a vizelet. Érzékenyebb típusú gyerekeknél természetesen előfordulhat ennek ellenére is pirosodás, valamelyik összetevővel szembeni érzékenység, ami elengedhetetlenné teszi a popsikrém használatát. Mint az életben általában, ez esetben is az arany középút lehet a nyerő. Vékony rétegben, elsősorban a farpofákra felvitt, könnyen kenhető krémet használjunk. Kislányok esetén pedig ügyeljünk, hogy a kis és a nagyajkak belső részére, a hüvelynyílásba ne kerüljön belőle.
Az olajos törlőkendőkkel kapcsolatban számos bőrgyógyásztól hallhatunk ellenvéleményt. Messze nem természetes a használatuk, a kipirult, kisebesedett fenekek egy része ezek számlájára írható. Székletürítés után, főleg ha a gyerek háta közepéig kakis, sokkal jobb megoldás a langyos vizes lemosás. Egyszerűen csak a csap alatt, vagy nagyobb babáknál a zuhanyrózsával, esetleg a szobában egy kis lavórban bevitt vízben. Sok – sok törlőkendőt elhasználnánk, mire minden zugból kitörölnénk a darabkákat, ez is megfontolandó ...
Az olajos törlők jó szolgálatot tesznek akkor, ha elmegyünk valahová és nincs lehetőségünk „fürdésre".

A régi – új textilpelenkákról

Tudatos vásárlás, az ökológiai lábnyom csökkentése, környezetvédelem, spórolás, időbeni szobatisztaság. Címszavakban az érvek a mosható pelenka – választás mellett.
Az írás elején említett 4-6000 pelenka gyerekenként értendő, mely lebomlási ideje a szeméttelepen kb. 100 évre tehető, és mely során metán szabadul fel, amely az üvegházhatást erősíti. Ráadásul a benne lévő széklet hetekig fertőzhet is a kóbor állatok vagy a talajvíz közvetítésével. Ha elégetjük, mivel műanyag, az égésterméke környezetkárosító.
Mivel az eldobható pelenkák műanyag külsejűek, légmentesen zárnak. Vagyis bár nem engedik át a vizeletet és a székletet, a meleg levegőt sem, amely kevés nedvességgel párosulva kiváló táptalajt biztosít a bacillusok, gombák elszaporodásának.

 

És akkor mindezekkel szemben a ma kínált textilek mit tudnak?

Nagyon jó nedvszívó képességük van (ne a régi tetrapelenkákra gondoljunk), éppen annyi nedvességérzést biztosít, ami elegendő a korábbi szobatisztasághoz. 30 évvel ezelőtt 2 éves kor körül már zavarta a gyerekeket, hogy folyton érzik, pisis a fenekük. Ma még többüket 3 éves kor körül se nagyon zavarja a pelenka, az eldobhatók annyira száraz érzetet nyújtanak. Speciális szellőző és egyben vízzáró külső rétegük van, így levegőzik a bőr is. Kevesebb a pelenkakiütés, a probléma. Alakjukból adódóan elegendő méretű terpeszt biztosítanak a csípőizület fejlődéséhez. Sokkal egyszerűbben moshatóak, mint hinnénk, gyorsan száradnak.
És nem utolsó sorban az áruk jóval kedvezőbb. Néhány havi eldobható pelenka árából megvehetjük a szobatisztaságig elegendő mosható garnitúrát, ráadásul ha ezt első gyereknél tesszük meg ...
A gyakorlatban úgy néz ki egy újgenerációs textilpelenka használata, hogy a megvásárolt darabot a patent vagy a tépőzár segítségével a gyerek méretéhez igazítjuk. A combnál gumírozottak és általában 3 – 16 kg között jók. Várható székletürítés esetén vékony papír betétet tegyünk bele, amit majd csak a wc-be dobunk. Használat után a szilárd szennyeződést dobjuk a toalettbe, esetlegesen ha van bidénk, a vízsugárral lemoshatjuk ami rajta maradt, fedeles vödörben áztassuk le a pelenkát (ecetes vízben), majd ha összegyűlt egy mosógépnyi adag, 60 fokon elég kimosni. Többnyire vasalni sem szükséges. Így 2-3 napra valót elég megvenni belőlük. Gyorsan száradnak.
Létezik úszópelenka változatban is.

Ez itt nem feltétlenül a reklám helye. Méltatlanul kevés információ ismert ezekről a termékekről. Érdemes utánukolvasni, beszélni néhány anyukával, aki használta ezeket. És a környezettudatosságot elkezdeni valahol. Mondjuk itt. Vagy folytatni. Mondjuk ezzel.

 

 

 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.