Köldökcsonk és köldöksérv

Tervezgetjük a szülést, hogy az apa majd bent lesz, fogja a kezünket, átvágja a köldökzsinórt. Mint a filmekben. Nagyon idilli.
Aztán ha arra gondolunk, hogy a pici köldökével milyen teendőink lesznek, többünket elfog a kétségbeesés. Etetés, büfiztetés, popsitörlés, pelenkázás – mind a babagondozás velejárói. De a köldök kezelésétől nagyon sok anyuka előre retteg. Egyáltalán nem kell. Miért?

A köldökzsinór magzati életben kulcsszerepet tölt be. Rajta keresztül táplálja az anyai méhlepény a picit és ürülnek a salakanyagok vissza. A megszületés után, bár pár percig még hasznos a pulzáció fenntartása, a köldökzsinór átvágására kerül sor. Pszichológiai megközelítésből az anya és gyermek különválásának első, látványos momentuma. Élettani szempontból pedig arról van szó, az újszülött a későbbiekben a saját légzésén és anyagcseréjén keresztül fogja fenntartani életfunkcióit. A méhlepényre nincs szükség a továbbiakban.

Köldökcsonk

Néhány milliméteres nyílás, hézag, aminek pár nap alatt hegesedve el kell tűnnie. Ez a köldökzsinór záródása. A szülőszobán az átvágás után rákerül egy csat, amit még a szülészeti intézményben levesznek a hazabocsájtás előtt. Marad a csonk, amely gyakorlatilag nyílt seb, egy fertőzéskapu, melyet otthon gondosan ápolni kell. A csonk kb. 7-10 napos életkorban szárad és esik le, ennyi időről lesz szó. Nem kóros, ha előbb, vagy valamivel később (akár 21 naposan) következik ez be. Senki ne aggódjon emiatt!
Választhatunk ún. újszülött pelenkát is, melynek a kiképzése maga olyan, hogy nem borítja a köldökcsonkot, de megfelelő az is, ha az egyébként használatos pelenka felső szélét lehajtjuk, úgy csomagoljuk be a babát. A lényeg, hogy ne fedjük be ezt a részt.
Tartsuk szárazon a csonkot! A fürdéskor igyekezzünk kerülni a has ezen területét. Nem baj, ha pár csepp víz véletlenül ráfröccsen, de áznia nem szabad a köldöknek. Semmiképp ne ragasszuk le a köldököt!
A száraz csonk nem tartalmaz érző idegvégződéseket. A babának biztosan nem fog fájni az ápolás egyik mozzanata sem! Előbb tisztítsuk meg a köldököt a képződött váladéktól. Nyugodtan meg lehet fogni a csonkot, meg kell emelni és minden oldalról kitörölni, ami összegyűlt. Benedvesített textilpelenka csücskével, összehajtogatott gézlap sarkával, fültisztító pálcikával. Mindegy. Amivel ügyesebben megy. Esetleg kevés vérzés is lehet, nem baj, nem kóros.
A következő lépés vitatott. Vannak, akik a gyógyszertári alkoholt pártolják, azzal kell kitörölni a köldök alapját. Szárítja a sebeket ugyanis, segíti a gyógyulást. Mások egy speciális hintőport (hexachlorophen-es) javasolnak, melynek sebgyógyító hatása van. Az ellenérvek a következők: az alkohol csupán szárít, nem gyógyít; illetve a hintőpor a csonk nedvével keveredve nem engedi lélegezni a baba bőrét, ezért lassítja a gyógyulást.
Akár alkohol, akár hintőpor, a lényeg, hogy jusson belőle a köldök minden részére. A csonkot megemelve alul, fölül, és mindkét oldalon – járjuk körbe, ne tudjon kórokozó sehol megbújni.
Ezt a műveletet naponta többször érdemes végigcsinálni. Szinte pelenkázásonként.
A csonk leesésével nem biztos, hogy a köldök tökéletesen be is gyógyult, ezért még pár napig oda kell figyelni. Egyik kéz mutató és hüvelykujjával szét kell húzni a köldök bőrét, a másikkal pedig alaposan kitakarítani az esetlegesen meggyűlt váladéktól, hintőpor – maradványtól a köldök kis üregét, majd alkohollal vagy hintőporral lekezelni. Ilyenkor is előfordulhat még pici vérzés, nem feltétlenül kóros az se.
Gyakori, hogy a hasfal bőre a köldök körül nagyon száraz lesz emiatt, ezért érdemes bekenni valamilyen hidratáló krémmel.
Elképzelhető, hogy olyan hosszú csonkot sikerült vágni a kórházban, hogy az szinte szúrja a baba hasát. Ilyenkor gézlapot tegyünk a bőr és a száraz köldökcsonk érdes vége közé, úgy öltöztessük fel a picit.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha a köldökből gennyes, esetleg bűzös váladék ürül
  • Ha a bőr körülötte begyulladt, a has melegebb
  • Ha érdes, puha, rózsaszínes sarjszövet burjánzik a köldökből. (Ilyenkor elég lehet a védőnő „lápiszolása" is – ezüstnitrátos rudacskával lekezeli a köldököt, mely roncsolja ezt a sarjszövetet.)
  • Ha esetleg kifekélyesedne (ez manapság alig fordul elő)

Szerencsére a gondos ápolás miatt kevés fent említett probléma fordul elő a köldökkel kapcsolatban. Bár bizarr látvány, az ápolása a babának egyáltalán nem fáj, ezért bátran végezzük! Míg a csonk fent van tehát, addig naponta többször, majd a teljes gyógyulásig (kb. 3 – 4 hetes életkor) naponta 1 – 2 alkalommal.

 

Néhány szó a köldöksérvről

Egyes statisztikai adatok szerint a csecsemők 4-8% - ánál fordul elő köldöksérv, ami tulajdonképpen a heg elégtelensége. A köldökgyűrű nem záródik rendesen, minek következtében ujjbegynyi kidudorodás látható, mely síráskor, erőlködéskor fokozódik, feszesebb lesz. Megnyomva érezhető is a köldökgyűrű. Bár a sérv rémisztő dolog, szerencsére a csecsemőkori köldöksérv jobb természetű. Ritkán záródik ki, még ha nagybabnyi méretű se okoz panaszt. Nagyon hasznos, ha a pici sokat mászik, erősödik a hasfal, ennek köszönhetően a legtöbb sérv meg is szűnik. Ha nem, óvodás korban egy kisebb beavatkozásra kerül sor, azaz műtéttel zárják ezt a részt.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.